Om rasen

Nederlandse Kooikerhondje

Ursprung

Rasen hette endast kooikerhondje när den först kom till Sverige men har nu fått namnet Nederlandse kooikerhondje. Man säger dock oftast, för enkelhetens skull, endast kooiker.

Kooikern kommer ursprungligen från Holland. Där användes den förr till att locka änder i speciella fällor och som gårdshund. I arbetet som gårdshund ingick att vakta gården och att hålla borta skadedjur som möss och råttor.

Mentalitet

Kooikrar har ofta väldigt personliga och individuella drag. De är oftast positiva, glada hundar som älskar att jobba och kan man motivera sin hund gör de vad som helst. De älskar sin familj och ibland tar det inte lång sund innan de även älskar främlingar men de är inte överdrivet kärvänliga mot främlingar till en början och en del människor bryr de sig inte om alls. Speciellt barn blir ofta ignorerade.

Kooikern har en hel del vaktinstinkt och vaktar gärna sitt hem och sina saker.

Man kan inte påstå att kooikern är en skällig hund i allmänhet men det finns naturligtvis de hundar som skäller mer än andra. De skäller också när de vaktar och de kan skälla en hel del när de är glada.  

Kooiker är en signalkänslig hund och det bör man ha i åtanke när man är ute bland andra hundar. 

Exteriör

Kooikerhondje är en mellanstor hund på ca 40cm i mankhöjd. En kooiker bör vara nästan kvadratisk i sin kroppsform och ha sunda proportioner utan överdrifter.

Päls

Den ska vara vit med röda fläckar och med svarta behäng på öronen. Pälsen är medellång till lång och kan vara slät eller lätt vågog. Pälsen är smutsavvisande och väldigt lättskött. Bad behövs ytterst sällan. Ibland kan det bli tovor bakom öronen eller på bringan, beroende på vilken typ av päls hunden har, men dessa är lätta att kamma ur och det händer inte särskilt ofta.

En kooiker har fällperioder under höst och vår men i jämförelse med tex en golden retriever fäller de inte särskilt mycket. Genom att borsta hunden under dessa perioder håller man lätt pälsen i trim.

Skötsel

Pälsen hos en kooiker ar alltså väldigt lättskött. En kooiker kan vara helt nersmutsad av regn och lera men när den torkat faller smutsen bara av och de vita parterna är åter vita. (Man tror inte det är sant förrän man ser det) Man behöver oftast inte klippa pläsen på en kooiker men på vissa hundar växer pälsen ut mellan tårna och då kan man klippa bort detta.

Som på alla andra hundar behöver klorna klippas och man bör hålla kolla i öronen så att dessa är rena och luktfria. Normalt sett luktar inte en kooiker "hund".

Användning

Kooikern är en positiv och snabb hund som gärna arbetar. Agility är en sport som är rolig både för hund och ägare.

Man kan med fördel spåra med sin kooiker. Man kan lära hunden att spåra kantareller eller följa viltspår.

Lydnadsträning och tävling går bra att syssla med också men man ska veta att en kooiker måste ha motivation för att utföra något. Lydnadsträningen får därför aldrig bli tråkig.

Läs mer...

Läs mer om kooiker på Svenska kooikerhondjeklubbens hemsida: Skooi